Wednesday, June 1, 2011

gerai kuih gong kapas

balik kampung hari tu, kitorang ada turun kuala terengganu since we had a wedding to attend. so, alang-alang menyeluk pekasa, memamng melepaskan gian lah round kuala terengganu (KT). i think almost 2-3 years since the last time i went there. eventhough balik kampung pun, i rarely go to KT. and this gerai kuih, WAJIB untuk singgah setiap kali turun KT.

ye lah, dah membesar dekat KT almost 6 tahun kot. and i can say that, kedai ni lah yang build up some of my memories upon staying in KT. ingat lagi dulu-dulu, setiap petang after bapak balik kerja, mesti pergi sana beli kuih. kuih dia banyak jenis. memang rambang mata nak pilih. mostly, semua kuih tradisional terengganu lah. dah la murah-murah. 

hari isnin hari tu, after dah penat round pasar payang, kitorang singgah dekat gerai ni. a night before that, not a night, ithink before we going abck to terengganu lagi, we started to remind bapak to go there. it's A MUST. bila sampai je kesai tu, wahhh, kitorang tepuk tangan bergembira ramai-ramai. lalalala. dengan rasa tak sedar diri bahawa badan membesar bagai johan, kuih-kuih yang jarang dapat di sini, dengan rakusnya dipilih. one thing that made terengganu is so special is that, kuih tat telur, karamel,cream puff tu macam susah gila nak jumpa kat KL kan, i mean untuk hidangan sarapan, means macam regular food dorang la. tapi dekat sini, benda tu macam kita jumpa apa eh, karipap kot, senang nak jumpa. oho, aku mestilah cari kuih lipat, aku rasa setakat ni, kuih ni tak pernah la dijumpai lagi dekat area selayang or KL walaupun musim bulan puasa. heaven membeli belah kuih dekat sini. puas dia macam lepas shopping baju. end up, kitoran beli kuih sampai RM 20 padahal pulut lepa dah berdozen dah ada dalam kereta. irresistible sungguh kuih-kuih dekat sini.

so dear friends, if you go to terengganu, don't forget to drop by here. tak menyesal punya lah.

kedai dia senang je nak cari, korang cari je SMKA Khairiah, kedai tu dekat depan sekolah tu.

colourful :)

delicious :D

droolinggg

btw, pekerja dia semua lelaki. bagus kan. orang laki tahu buat semua ni :)

perut ku sudah berkeroncong.

semuanya tempting gilaaa

cendol

puding lapis seri kaya.

ni la kuih lipat. yang nampak macam tak sedap. ehehhe. tapi yang kiat situ, aku makan sorang je setakat 5 keping tu. *dasar pelahap*

pulut lepa KL lain sikit, dia letak inti kelapa, lepas tu peda-pedas sikit kan. yang terengganu punya version, isi ikan. the best. tak paling kiri kanan dah.

tak sabar nak balik lagi. :D

sekian food entry saya. :)

4 comments:

purple_Forte said...

syiokkk gilerrr dia punya gerai..macam2 adaaa....

m.u.f.i.d.a.h said...

wow..ni kire gerai lg ke dah sikit punyer besar gerai dy..giler best kuih muih dy..terliur siot..

zezolla_atin said...

serius bes gila..btw i`m done followed u~

Ku Lieza said...

Ini gerai sepupu saya..nama panggilan beliau "Ku Jang"..

Bangga dengan semangat Abg Jang... :)

Ku Lieza