LASAGNA (intan sis version, credit to her)
BAHAN UTAMA
pasta (preferred penne pasta)
cheese
BAHAN TUMISAN
ayam kisar
bawang merah
bawang besar
bawang putih
sos spagheti/tomato puree/sos tomato
sos tiram
serbuk cili/cili boh/sos sili (kalau nak pedas)
gula, garam, ajinomoto
button mushroom (ikut suka)
LANGKAH-LANGKAH
- rebus pasta sampai masak
- kisar bawang besar, bawang merah ngan bawang putih, kalau nak letak cili skali pun ok
- tumis cili boh/ serbuk cili
- dh naik bau, masuk bahan kisar tu.
- dh pecah minyak, letak spagheti sos, kalau x de boleh ganti ngan sos tomato
- letak sos tiram
- biar masak dulu, baru letak ayam kisar tu
- ayam tu nti dh betul masak2, baru letak bahan perasa, pak aji, garam, gula
- biar lama sikit, bagi kering
- tutup api
- lapik bekas dengan aluminium foil, sapu marjerin dkt atas dye
- first, korg layerkan dgn tumisan tuh. biar tutup permukaan loyang tuh, tapi jgn tebal
- then letak pasta biar cover bahan tu
- tabur cheese
- ulang step 12 and 13.
- lastly, letak bahan tumisan korg buat yg terakhir kali dekat atas pasta
- tabur cheese banyak2
No comments:
Post a Comment