Tuesday, January 26, 2010

hari ni saya jadi chef wan

LASAGNA (intan sis version, credit to her)


BAHAN UTAMA


pasta (preferred penne pasta)
cheese


BAHAN TUMISAN


ayam kisar
bawang merah
bawang besar
bawang putih
sos spagheti/tomato puree/sos tomato
sos tiram
serbuk cili/cili boh/sos sili (kalau nak pedas)
gula, garam, ajinomoto
button mushroom (ikut suka)


LANGKAH-LANGKAH

  1. rebus pasta sampai masak
  2. kisar bawang besar, bawang merah ngan bawang putih, kalau nak letak cili skali pun ok
  3. tumis cili boh/ serbuk cili
  4. dh naik bau, masuk bahan kisar tu.
  5. dh pecah minyak, letak spagheti sos, kalau x de boleh ganti ngan sos tomato
  6. letak sos tiram
  7. biar masak dulu, baru letak ayam kisar tu
  8. ayam tu nti dh betul masak2, baru letak bahan perasa, pak aji, garam, gula
  9. biar lama sikit, bagi kering
  10. tutup api
  11. lapik bekas dengan aluminium foil, sapu marjerin dkt atas dye
  12. first, korg layerkan dgn tumisan tuh. biar tutup permukaan loyang tuh, tapi jgn tebal
  13. then letak pasta biar cover bahan tu
  14. tabur cheese
  15. ulang step 12 and 13.
  16. lastly, letak bahan tumisan korg buat yg terakhir kali dekat atas pasta
  17. tabur cheese banyak2

No comments: