Monday, January 18, 2010

bwp dan prefect (part 1)

they are the best.superduper awesome

hari ni sesi mengenang kembali. yeah, hari ni tibe2 rse mcm nk ingat balik zman bwp after tgk status kt fbook ms faiz and teacher aniza.
mula2 dpat tawaran masuk mrsm, dh tekad dh dalam hati, "aku nak jadi murid biasa". no more pengawas or whatsoever yg seangkatan dengannya. sbab sepanjang aku sekolah dari darjah 1 smpi la tingkatan 3 x pernah pun rase jadi budak biasa. ok, fine. drjah 1 je. darjah 2 dh jadi pengawas percubaan. so, hidup sbagai pengawas mestilah berperaturan kan. baju x pernah kale putih. mesti biru2 je, sampai nak muntah pun ada walupun blue is my favourite colour. mase sek rendah, bley tahan lagi la kot sebab best. bley main2. tugas pun kadang2 ade kadang2 x de. akhir tahun gi jamuan dekat hutan sambil mandi2. aku ingat lagi dapat ape wktu jamuan akhir tahun tuh sebab aku yg bwat hahaha. dapt mug, pastu kt tangkai tu ikat reben. dalam tu ade gula2 macam2 jenis. still simpan lagi. yg pling pnting dapat sijil sbab klu jadi pengawas zaman skolah rendah tu kira hebat la. sume org pandang. dan aku pun menjadi popular. hahaha

ble naik skola menengah, frust menonggeng sebab x dpt offer dri sbp/mrsm. rse mcm x puas je jadi pengawas, gi la interview, sbab dlu kn innocent, x de rebel2 cm skarang ni. ingat lagi, terketar2 lutut gi interview tu. dan soalan yg ckgu tu tanya ialah "kalau awak jadi pengawas, masa tu ade org gaduh, ape yg awak nak wat?" maka dgn penuh keghairahan aku pun cakap la,"saye akn panggil kawan saye cikgu, kalau boley stopkn dorg gaduh, x leh stop gak, saye panggil la cikgu".lebey kurang camtu la. finally, dapat gak. tpi sumpah x best jadi pengawas kt situ. masuk klas pagi waktu frst day pki baju biru, cepat2 menyorok sebab segan gile nak mati. tp bertahan gak selama 3 tahun.


masuk mrsm dgn pnuh azam dan tekad mmg x nak jadi benda2 cmni dah. cuba sedaya upaya untuk tidak menonjolkan diri. tapi tidak direstui diri sendiri. waktu dorg2 sibuk2 tgh mintak amik borg jadi bwp, sume ckp, gi lah amik, ko kn sesuai. smpi ke sudah aku x amik. sbab aku mmg x nak. sume yg amik borg, sume tanye bwp 07/08 pasal benda2 nih. walaupun kau rapat ngan kak yam, aku x rasa pun nk jadi bwp nih. tpi tiba2 waktu rep, sape ntah yg pggil aku suroh turun surau ckp name aku tercalon for bwp. aku mmg nak tarik diri. ni mesti kerja cikgu zaiful yg calonkan name nih. time ni mmg critical kot. konflik dalaman diri waktu nih mmg tahap sampai nk kuar mrsm. time manifesto aku bwat bodo2 je, ntah ape ntah yg aku cakap. tpi sume yg aku ckap tu, alhamdulillah, berjaya dilaksanakan. aku gabung dengan, afiqah ah
mad, fatin aliaa, nadya. name kumpulan ape ntah. 3 of us mnang undi, afiqah jdi ldp. time tu mmg clueless. 14 org tu sume aku x kenal. first meeting kitorg ntah ape2 ntah. and that year, 2008, mmg aku kena isolated kot, sebab aku akn jadi penentang dalam idea. because, i will always think opposite i mean the pros and cons untuk setiap cdgan dorg. mmg dorg benci ah. tpi aku hati batu, ade aku kesah. hahaha. waktu tu aku rase msti nadya nak sepak2 je muke aku kan. btol x nadya? first event kitorg is activity week. waktu first time rase x tido langsung, ngan penatnye, meeting smpi pkul 2-3 pagi. mmg pancit. dgan budak2 lagi. dgn cikgu lagi. but the teachers helped a lot since kitorg baru dlm sistem bwp nih. mmg waktu nih organisasi bwp hancuss. lumat2 lagi. org kate mmg kne kutuk la. but alhamdulillah, by the end of the year, we were getting better. masuk 2009, malam tu trus ade meeting ngan penasihat baru. bukak sekolah trus kene bwat event kena urus reorientasi, rase nak nyumpah ade gak. tpi tenang2. thun ni sume org syg aku. hahaha. walaupun ade je konflik sesama kitorg, kitorg cooperate gile2 la. sbab sume x nak tggung dosa jadi pemimpin. thun ni jugak byk bnda baru kitorg balja. blaja nk wat kertas kerja. yg pling memorable bila bwat hari guru, tu time tuh mmg mencabar, meleleh2 air mata. tpi best. pengalaman yg sgt berharga, gi kuar kl bli preparation. cikgu adlin ngan ms faiz, cikgu isni pun byk bagi support and idea.mmg rase puas sgt2 bile hari guru tuh berjaya. kalau nk kira event byk sgt, x payah citerla. dulu mmg rse cpat2 nk berhenti jadi bwp. tpi bile dh ltak jawatan, aish, mmg x leh tggal la. mmg sgat best.
ni baru part 1 nnti ad smbungan

the pics will tell you the story.
ni time f4, korg ponteng COS agama sbb nk tgkp pics, konon nk bwat profile antar pi mktab lain. tpi hampeh.hehehetime orientasi f1 ngan f4

bday slman ngan bella in 2008. nadya ko bli kek tuh kan

minggu aktiviti gi kkb.

2 comments:

Naddy said...

Ceh.Nama Nadya jugak naikkkk.Ceceh! Ah, tu dulu Syiqing, sekarang tidak lagi Syiqing! Kau ingat tak yg Nadya cite adalah best freind kau dlm BWP ehem ehem tu en HAHA, dia cakap pasal kita dua.Better kau ingat.Kalau tak, sepak kau!

FARAH ASYIQIN said...

yg mane weyh
serious x igt
x de clue ke?